Tandblekning 

Vill du ha vitare tänder? Hos oss på Gamla Stans Tandklinik kan du få professionell tandblekning på ett säkert sätt.
Alla människor har olika grundfärg på sina tänder.

Den kan vara mer eller mindre vit och skifta i gult, brunt, blått eller grått. En rätt genomförd tandblekning kan ge vitare tänder och ett vackert leende.

Det är tryggt att bleka tänderna hos oss.

Förutsättningar 

Genom att vi bedömer dina tänder och mun före tandblekningen försäkrar du dig om att dina tänder är i gott skick och minskar risken för fläckar, skador på tandköttet och svåra ilningar.

Om du har fyllningar ska de vara av god kvalitet och det får förstås inte finnas något hål i tänderna.
Ditt tandkött ska vara friskt och beläggningar eller tandsten ska tas bort.

Ifall du har många fyllningar eller annat som skulle kunna innebära risker, kan tandläkaren även behöva göra en inledande undersökning. Du får i så fall ett kostnadsförslag att ta ställning till.
För att bleka tänderna måste du vara över 18 år och inte vara gravid eller amma, enligt Läkemedelsverkets regler.

Blekning av flera tänder

Vi tillverkar en personligt utformad skena i mjukplast. Sedan får du noggranna anvisningar så att du kan göra behandlingen hemma på dagen eller natten.
En blekgel läggs i skenan innan du sätter den på tänderna.

Behandlingen upprepas dagligen under 3-8 tillfällen.
Du ska dessutom stärka tänderna med fluor.

Tandblekning innebär oftast tre besök hos tandvården, då ingår också en efterkontroll där tandläkaren eller tandhygienisten undersöker tänder och tandkött.

Blekning av rotfyllda tänder 

Ibland räcker det med blekning av enstaka tänder som är mörkare än de övriga tänderna.
Tandblekning av en enstaka tand som missfärgats inifrån börjar med att tandläkaren tar bort gamla fyllningar och annat som kan ha bidragit till missfärgningen.

Tandläkaren gör en öppning på tandens baksida och bleker den inifrån. Efter cirka en vecka kontrollerar tandläkaren resultatet. Om det behövs upprepas behandlingen. Behandlingen avslutas med att tandläkaren gör en fyllning med ett tandfärgat material.

Efter tandblekningen

För att resultatet ska stå sig längre ska du vara noga med din munhygien även i fortsättningen.
Den närmaste tiden efter behandlingen är det viktigt att du undviker tobak, kaffe, te, vin och annat som kan missfärga tänderna.
Tänk också på att blekning av tänder kan leda till att tänderna kan bli extra känsliga för värme och kyla. Det går normalt över efter en tid.

Alternativ till tandblekning
Om du har missfärgningar på dina tänder kan det ibland räcka med att tandhygienisten gör en professionell tandrengöring och putsar dina tänder för att du ska få vitare tänder