Gamla Stans Tandklinik Västerås tandhygienist behandlingar

Tandhygienist

Tandhygienisten gör undersökningar för att upptäcka karies, tandköttsinflammation eller tandlossning. Du får information och råd om hur du ska förebygga tandsjukdomar.

Tandhygienistens specialområde är behandling av tandlossning. Hon tar bort tandsten och beläggningar på tänderna, putsar och polerar. Om det skulle behövas kan hon ge smärtlindring vid behandlingen.

Tandlossningsbehandling

Vid tandlossning bryter en inflammatorisk process ner tandens fäste i käkbenet. I allvarliga fall kan tanden gå förlorad. Genom att alltid kontrollera ditt tandkötts kondition och mäta tandköttsfickor kan vi upptäcka tandlossning i ett tidigt stadium och sätta in motåtgärder.

Tandborttagning

Ibland blir en tand så skadad eller infekterad att den inte går att rädda. Då måste den tas bort.
Det händer också att friska tänder behöver tas ut, till exempel visdomständer som inte får plats
Tandläkare börjar med att undersöka tanden och ta en röntgenbild för att se hur tanden sitter fast. Därefter får du bedövning.

 

Rotbehandling

När tandens pulpa (nerven i tanden) är skadad eller om det blivit en infektion runt roten måste tanden rotfyllas. En rotfyllning kräver vanligen flera besök och tandens krona måste därefter förses med en fyllning eller en krona, ofta i kombination med någon form av stiftförankring i tanden.

Bettskena

Värk från huvud eller käkleder kan bero på att du gnisslar eller pressar tänder. Då kan en bettskena i hård- eller mjukplast ge lindring.

Tandreglering

Vi utför tandreglering med invisalign för övrig tandreklering utan remitterar till en tandregleringsspecialist. Du kan läsa mer om invisalign här. 

Fyllning

Om någon tand är trasig lagas den oftast med tandfärgad kompositplast.