Kronor och Broar

Kronor och broar är vanliga metoder för att ersätta en eller flera skadade tänder. Kronor och broar ser ut och fungerar som vanliga tänder. En krona omfattar en tand, en bro omfattar flera tänder. Bro kan även kallas för brygga. Om du behöver krona eller bro börjar tandläkaren alltid med en undersökning och röntgen. Boka en vanlig undersökning och meddela oss gärna vid bokningstillfället att du är intresserad av krona eller bro

Gamla Stans Tandklinik i Västerås tandkronor tandläkare

Tandkrona

Om stora delar av en tand saknas på grund av att den blivit lagad många gånger eller skadats på något sätt, kan tanden behöva ersättas med en konstgjord tand, en så kallad krona. Det går till så att tanden först slipas för att ge plats åt kronmaterialet. Sedan tillverkar en tandtekniker en krona som till färg och form stämmer överens med dina tänder i övrigt. Kronan kan tillverkas av olika material.

De vanligaste är porslin, en kombination av porslin och metall eller helkeramiska material. Ifall den skadade tanden saknar en stor del av tandkronan och är rotfylld kan man fästa en pelare i roten. Kronan fästs sedan på pelare av metall.

Om allt passar vid provningen hos tandläkaren, sätts kronan fast med hjälp av ett tandcement. Behandlingen kräver några besök hos tandläkaren med och tar vanligtvis 1-2 veckor. Du får en plastkrona som skydd under tiden.

Gamla Stans Tandklinik i Västerås tandbro tandläkare

Tandbro

Om en eller flera tänder saknas kan en bro fungera som ersättning. De närliggande tänderna som då måste vara friska, används som stöd och fäste för bron. Stödtänderna slipas till på liknande sätt som när man gör en krona. En tandtekniker gör bron efter tandläkarens anvisningar. Den kan omfatta allt upp till fjorton tänder, det vill säga en hel käke. Materialet är detsamma som för en enstaka krona – porslin, en kombination av porslin och metall eller helkeramiska material. Det brukar behövas minst tre till fyra behandlingstillfällen för en färdig och inprovad bro.

Viktigt med bra munhygien 
Det kan lätt samlas bakterier i skarven mellan kronan eller bron och den ursprungliga tanden. Eftersom det kan vara svårt att komma åt med tandborsten kan det vara bra att använda en specialtandtråd eller mellanrumsborste. Prata med din tandläkare eller tandhygienist så får du råd.