Förebyggande tandvård

27 oktober 2020

Inom tandvården finns det, utöver att komma till oss på kliniken, en uppsjö av olika produkter som på ett eller annat sätt ska hjälpa dig att förebygga framtida besvär med dina tänder och din hälsa.
Vi kan hjälpa dig att hitta rätt!

Men varför ska jag förebygga kanske du tänker?
För en frisk mun förebygger inte alltid bara tandlossning och karies. En frisk mun kan ge en friskare kropp, låt oss lite snabbt förklara ett samband med frisk mun och t.ex. diabets.

Inflammerat tandkött, tandlossning samt karies orsakas av bakteriebeläggningar, det vi kallar för plack, som samlas runt tänderna under dagen när vi äter och dricker.
Bakterierna som finns kvar vid tandköttskanten pga t.ex. bristfällig tandborstning eller rengöring mellan tänderna attackerar tandköttet och som då skadas och en inflammation uppstår. När tandköttet skadas på grund av dessa bakterier och tandköttssjukdomar uppstår, tillåts plackbakterier att sprida sig till resten av kroppen via blodet. 

Förekomsten av bakterier i kroppen utlöser en respons från immunförsvaret som oftast ökar insulinresistensen och gör att blodsockernivån blir svårare att kontrollera. Det kan även ha en negativ påverkan på diabetesrelaterade sjukdomar och förvärra befintliga diabeteskomplikationer.

Munnen kan även påverka andra sjukdomar med t.ex. blodtryck och hjärta.

Hur kan vi hjälpa dig då?
Vår bästa resurs vi har på kliniken är vår tandhygient som har många års erfarenhet av både förebyggande tandvård här på kliniken och produkter som hjälper dig att förebygga problem i munnen hemma. 
Vi kan hjälpa dig att hitta rätt tandborste och borsta med den med rätt teknik, hitta rätt mellanrumsborste eller sticka med rätt storlek och varför inte komplettera med tandtråd. Vi erbjuder även dig att kunna få med prover på produkter eller köpa med dig rätt produkt direkt från oss.